Tuesday, February 6, 2007

Windows XP

Windows Masaüstü

Windows XP'yi kullanmak çok kolay. İlk olarak, ekranda masaüstü adı verilen geniş bir alan ve altta görev çubuğu adı verilen dar bir bant göreceksiniz. Bilgisayarınızda yaptığınız her şey pencere adı verilen çerçeveler içerisinde görünür. İstediğiniz kadar pencere açabilir, bunların boyutlarını değiştirebilir, taşıyabilir veya belirli bir sıraya göre dizebilirsiniz.

Simgeler

Masaüstünde bulunan küçük resimlere simge denir. Simgeleri, bilgisayarınızda saklanan dosyalara ve programlara giriş kapıları olarak düşünebilirsiniz. Mouse'unuzu bir simgenin üzerine getirin. O simgenin adını ve içeriğini gösteren bir metin belirir. Dosyayı veya programı açmak için simgeyi çift tıklatın.

Windows XP'yi ilk açışınızda sadece bir simge göreceksiniz: bilgisayarınızdan silmek istediğiniz dosyaları atabileceğiniz Geri Dönüşüm Kutusu.

Kısayol simgeleri resmin sol alt köşesinde beliren küçük bir ok işaretiyle gösterilir. Bunlar aşağıdakilere erişmenizi sağlar:

• Programlar
• Dosyalar
• Klasörler
• Disk sürücüleri
• Web sayfaları
• Yazıcılar
• Diğer bilgisayarlar

Kısayol simgeleri, basitçe, gösterdikleri program veya dosyalara bağlantı sağlar. Gerçek programları veya dosyaları etkilemeden onlara ait kısayol simgeleri ekleyebilir veya kısayol simgelerini silebilirsiniz

Görev çubuğu

Her pencere açışınızda, o pencereye ait bir düğme görev çubuğunda belirir. Pencereyi kapattığınızda ona ait düğme de kaybolur.

Görev çubuğu ayrıca, Başlat menüsünü ve saati görebileceğiniz bildirim alanı'nı içermektedir. Bildirim alanındaki diğer simgeler yapılmakta olan işlemin durumunu göstermek üzere geçici olarak görünebilir. Örneğin, bir dosyayı yazıcıya gönderdiğinizde yazıcı simgesi belirir ve bu simge, yazdırma işi sona erdiğinde kaybolur. Microsoft Web sitesinden indirebileceğiniz yeni Windows güncellemeleri olduğunda, bildirim alanından bir hatırlatma yazısı da belirecektir.

Başlat Menüsü

Başlat menüsü Windows XP'yi ilk açışınızda otomatik olarak görünür. Görev çubuğundaki Başlat düğmesini tıklatarak istediğiniz zaman Başlat menüsüne dönebilirsiniz.

Başlat menüsü Windows'u kullanmaya başlamanız için ihtiyacınız olan her şeyi içerir. Bu menüden şunları yapabilirsiniz:

  • Programları başlatmak.

  • Dosyaları açmak.

  • Denetim Masası'nı kullanarak sisteminizi özelleştirmek.

  • Yardım ve Destek seçeneğini tıklatarak yardım almak.

  • Bul seçeneğini tıklatarak bilgisayarınızda veya Internet üzerinde öğeler aramak.

  • Ve daha birçok işlem!

Başlat menüsündeki bazı komutlarda sağa ok bulunmaktadır. Bu ok işareti ikinci bir menüde ek seçeneklerin olduğunu gösterir. İşaretçinizi ok işareti olan bir öğenin üzerine getirdiğinizde yeni bir menü belirir.

Başlat menüsünün sol bölümünde sık kullandığınız programlara bağlantılar bulunur. Sol üstte sabitlenmiş veya "iğnelenmiş" öğeler vardır. Bu öğeler Internet tarayıcınız ve e-posta programınız gibi programlara kısayollardır.




Dosyalar ve Klasörler

Yaptığınız her iş, kullandığınız her dosya bir klasörde saklanır. Windows XP dosyaları uygun yerlerde saklamanızı kolaylaştırır. Metin, resim ve müzik dosyalarını Belgelerim, Resimlerim, Müziğim adı verilen klasörlerde saklayın. Bu klasörlerin hepsini Başlat menüsünün sağındaki bölümünde kolayca bulabilir ve buradan sık yaptığınız görevlere rahatça erişebilirsiniz.

Pencereler

Pencereler—masaüstündeki çerçeveler—dosyaların içeriklerini ve programları görüntüler. Temel ilkelerini öğrendikten sonra pencereler ile çalışmak kolaydır.

Her pencerenin adı, üstünde yer alan başlık çubuğunda gösterilir.

Bir pencereyi sürükleyerek taşıyın. Başlık çubuğunu tıklatın ve mouse'un düğmesini basılı tutarak işaretçiyi bilgisayar ekranının diğer bir yerine hareket ettirin.

Başlık çubuğunun sağında bulunan Simge durumunda küçült düğmesini tıklatarak pencereyi küçültebilirsiniz. Bu işlem pencereyi görev çubuğunda bir düğme olacak şekilde küçültür.

Simge durumunda küçült düğmesinin hemen sağında bulunan Ekranı kapla düğmesini tıklatarak pencerenin ekranı kaplamasını sağlayabilirsiniz. Bu işlem pencerenin tüm masaüstünü kaplamasını sağlar. Aynı düğmeyi tekrar tıklattığınızda pencere eski boyutuna döner.

Kullanabileceğiniz farklı komutları ve araçları görmek için bir pencerenin içindeki menülerde gezinin. İstediğiniz komutu bulduğunuzda çalıştırmak için yalnızca tıklatmanız yeterli olur.

Bir programın, bir komutu yerine getirmeden önce sizden bilgi alması gerekirse bunun için bir iletişim kutusu görüntülenir. Bilgileri girmek için şunları yapmanız gerekebilir:
  • Bir metin kutusu'nu tıklatıp içine yazı yazmak.
  • Bir liste'den seçim yapmak üzere listeyi görmek için ok işaretini tıklatarak istediğiniz öğeyi seçmek.
  • Tek bir seçeneği seçmek için bir seçenek düğmesi'ni tıklatmak.
  • İşaretlemek istediğiniz bir veya daha fazla seçenek için yanlarındaki onay kutusu'na onay işareti koymak.
Dosyanızın içeriği pencereye sığmıyorsa, içeriği yukarı, aşağı veya yana hareket ettirmek için kaydırma çubuğu'nu sürükleyin veya pencerenin yanında ve/veya altında bulunan kaydırma düğmeleri'ni tıklatın.

Pencerenin boyutunu değiştirmek için pencerenin köşesini tıklatın ve çerçeveyi istediğiniz boyuta gelene kadar sürükleyin.




Denetim Masası

Windows XP Denetim Masası'nı kullanarak bilgisayar ayarlarınızı kolayca özelleştirebilirsiniz. Başlat menüsündeki Denetim Masası'nı tıklatarak açın. Denetim masasında şunları yapabilirsiniz:

*

Windows XP'nin görünüşünü ve çalışma şeklini değiştirmek.
*

Dosyalar veya donanım aygıtları eklemek ve kaldırmak.
*

Ağ bağlantılarını ve kullanıcı hesaplarını ayarlamak.
*

Ve daha birçok işlem!

kaynak: Microsoft/türkiye/windowsxp

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home